Dari Denpasar ke Karangasem: 9 en 10 juni

[van Denpasar naar Karangasem]

Dinsdag 10 juni

Vandaag was echt een hele leuke dag. Ik zou eigenlijk naar Frankie van de print shop gaan, maar belandde uiteindelijk op het strand van Sanur, waar ik ontzettend ben verbrand. Oeps. In een winkeltje was er ook een hoogtepunt: ik kwam whitenerdeo tegen. Rexona om je oksels te bleken. Kan iemand me uitleggen waarom je dit zou willen?

Uiteindelijk ben ik gaan lunchen en heb ik daar een tijdje gewerkt aan het project en de conferentie waar ik volgende week naar toe ga. Daarna met Rodney overlegd over het project. Ik werd er erg enthousiast van, want het gaat eindelijk een beetje beginnen en ik begin het idee steeds meer te begrijpen. Het was heel interessant om de afgelopen dagen de kennis die ik al in Leiden deels had opgedaan aan te vullen met verhalen uit de familie en het onderzoek van Rodney. Alles krijgt nu een beetje vorm in mijn hoofd, nu nog in het museum.

Ik zal het project in een volgende blog verder uitleggen, voor iedereen (ik denk letterlijk iedereen) die zich afvraagt wat ik hier nu precies aan het doen ben! En waarom ik daarvoor naar een printshop moet.

Na het overleg ging ik mee op familiebezoek bij de vader van Putri. Ik zal het niet nu al gecompliceerd maken, maar dit is één van de zonen van de laatste Raja/vorst van het paleis waar ik naar toe ga. Hij heeft op dit moment nog de ceremoniële functie van vorst/hoofd van de familie. Dit moet je niet zo heftig zien als koning Willem-Alexander, al helemaal niet qua rijkdom, maar meer als een soort erefunctie in het gebied en met name bij ceremonies in de familie. In Indonesië hebben vorsten vaak niet alleen een materieel maar ook een spiritueel of charismatisch overwicht. Dit blijft vaak ook als de officiële functie of rijkdom van de vorst al is verdwenen. Deze man is dus op die manier betrokken bij de Puri (het paleis) en daarnaast is hij professor emeritus (met pensioen) in de geschiedenis van Bali. Voor Rodney en Putri is dit dus een familieproject.

Het was voor mij heel bijzonder deze man te ontmoeten. Hij heeft daarbij ook nog promotieonderzoek gedaan in Leiden, dus dat was leuk. Ik kon niet echt met hem praten omdat ik (nog) geen Indonesisch kan, maar ik kreeg toch wel wat mee. Het was daarnaast zijn naamdag, een soort verjaardag, en daarom waren er offers met fruit en koekjes, die we nu ook zelf gingen opeten.

Woensdag 11 juni: Naar Karangasem!

Gisteren was tevens mijn laatste nachtje in het huis van Rodney en Putri, want vandaag reisden we naar Karangasem! Gisteren was Prof Putra Agung (de professor emeritus) nog heel traditioneel gekleed, vandaag zag ik hem in een spijkerbroek en polo, wat ik erg grappig vond. We kwamen rond twaalf uur aan in het paleis, en daar kreeg ik eerst een korte rondleiding over het terrein en in het paviljoen waar het museumpje komt: Maskerdam (Amsterdam). Heel leuk om de plek die ik al maanden op foto’s van vroeger en nu heb bekeken eindelijk in het echt te zien. Het paleis is verdeeld onder de zonen van de laatste Raja en elk deel van de familie heeft zo een stuk van het paleis als (tweede) woning. Ik heb dus een gastenkamertje in het deel van de professor.

Vandaag over het museumproject overlegd met een aantal familieleden en Tirtagangga bezocht, een waterpaleis (google it, het is prachtig!). Dit samen met Peter, en ander lid van de familie die in Duitsland heeft gewoond en met wie ik dus Duits kan praten. Toll! In Tirtagangga woont ook een deel van de familie, en dus ging het rondje familiebezoek verder. Op deze manier ontmoet ik zoveel mogelijk familieleden en is het voor hen ook duidelijk wie zich met het project bemoeit.

De stad hier is heel leuk en levendig, met vlakbij een soort winkelstraatje waar ik eten heb gehaald. Morgen krijg ik waarschijnlijk een scooter, dus dat wordt ook nog een avontuur, maar zo ben ik een stuk mobieler. Hoewel Bali voornamelijk Hindoeïstisch is, zijn er in dit deel ook een aantal moslimdorpen. Onderaan de heuvel waar dit paleis staat, is er zo één en vanmiddag waren er heel veel gebedsoproepen te horen. Ik voelde me even op een heel ander eiland.

De fauna hier is fascinerend: op de galerij voor mijn deur zitten minstens drie kikkers, en er zijn heel veel hanen (ook voor de hanengevechten) en die zijn terwijl ik dit schrijf allen omstebeurt aan het kukelen.

Nu lieve lezers, kruip ik onder mijn klamboetje en ga ik ervaren hoe het is om in een paleis te slapen. Morgen ga ik de afspraken en plannen die vandaag zijn gemaakt uitwerken en daar zie ik nu al naar uit!

Goede nacht of fijne dag en aan jullie hanen: snaveltjes toe!

3 gedachtes over “Dari Denpasar ke Karangasem: 9 en 10 juni

  1. aiaiaiiiii Bentie, wat klinkt dat leuk! Ben je al verveld? En dat waterpaleis ziet er echt amazing uit! Ennn heb je nu al jouw eigen scootie?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s